Foto's digitaliseren

Foto's digitaliseren en overbrengen naar een modern opslagmedium

Tegenwoordig heeft iedereen oude albums vol foto's, mooi op een rijtje op de plank, of stapels papieren foto's op zolder opgeslagen, onder het stof als fotoafdrukken. Ze bevatten kostbare herinneringen en mooie momenten.

In analoge vorm wordt hun waarde mettertijd helaas kleiner. Al na tien jaar gaat de kwaliteit van de papieren plaatjes achteruit door kleurvervaging, scheurtjes, vlekken en andere onzuiverheden. Daarom is het de hoogste tijd om uw dierbare foto's zo snel mogelijk te digitaliseren. Film-Retter is hiervoor uw ideale partner, want wij zijn al meer dan tien jaar experts in het digitaliseren van foto's.

Na digitalisering brengen wij de foto's over naar een modern opslagmedium. Bij ons filmredders kunt u kiezen uit verschillende gegevensdragers om de gegevensdrager te vinden die het best bij u past. Wij hebben USB-sticks, harde schijven, DVD's, Blu-rays en CD's in ons assortiment. Het is ook mogelijk om ons een download link te sturen.

Vertrouw ons uw herinneringen toe: Fotodigitalisering beschermt uw fotoafdrukken tegen de tand des tijds!

zufriedenen Kunden bei Hi8 Digitalisierung

3.047

Tevreden klanten

lassen Sie Ihre Hi8 Kasetten digitalisieren

26.387

Kopjes koffie

Hi8 digitalisieren

122.465

Minuten gespeeld over

viele Filmeter bei Hi8

524.859

Meter film

Digitalisering van uw foto's met de filmredders - uw voordelen

  • Gebruik van moderne en professionele apparatuur
  • een goede prijs-kwaliteitverhouding met een transparante kostenstructuur
  • foto's van elk formaat
  • scannen met 300 dpi of 600 dpi
  • automatische beeldverbetering voor optimale beeldkwaliteit
  • verwijderen van stof, rode ogen, foto retoucheren, kleurcorrectie, contrast aanpassing
  • automatische scheefstandcorrectie, bijsnijden en beeldrotatie
  • verscherpen van afbeeldingen en egaliseren van achtergrondkleuren
  • opslaan als TIFF, RAW, JPEG of elk ander gewenst formaat
  • correcte sortering op mappen; de door u gekozen beeldvolgorde blijft behouden
  • Ruimtebesparende opslag van uw gescande foto's op USB-sticks, harde schijven, DVD's/Blu-rays, CD's of downloadlinks
  • meervoudige nabewerking van de gescande foto's
  • duplicatie van gescande foto's zonder kwaliteitsverlies - thuis, in fotowinkels en drogisterijen
  • comfortabele afhandeling van uw bestelling door de Film-Retter afhaalservice tegen een gunstige prijs - in heel Duitsland
  • snelle levering van uw foto's en scans via de Film-Retter Express Service
  • terugzending van uw foto's en scans als een verzekerd DHL-pakket
  • alles uit één bron - geen externe bedrijven, geen derde leveranciers

Hoe meer foto's we voor u digitaliseren, hoe lager de prijs voor elke foto. Ons motto: hoe meer, hoe minder!

Bel ons, stuur een e-mail of bezoek ons op kantoor. Het team van Film-Retter zal u graag adviseren - gratis en zonder verplichting.

Uw foto's op harde schijf, USB-stick, DVD enz.

Auftrag zur Vidoekassetten Digitalisierung zu digitalisierende Videokassetten Videokassetten versenden zur Digitalisierung Vidoekassetten Digitalisierung durch die Filmretter preiswerte Vidoekassetten Digitalisierung Vidoekassetten auf neuem Medium gigitalisierte Vidoekassetten anschauen

Klanttevredenheid

Topkwaliteit ★★★★★

Zitat-Symbol ... zeer tevreden!!!!

"Ik ben zeer tevreden over de digitalisering van DIAS!!!!

Ik beveel je met plezier aan! :-)"

Antje Walter

Zitat-Symbol ... voorbeeldige prestaties...

"Ik heb Film Rescuers als zeer professioneel en klantgericht ervaren. Mijn films werden gedigitaliseerd in hoge kwaliteit.

De persoonlijke en vriendelijke ondersteuning door de heer Elsen verdient een speciale vermelding. Er was een uitvoerige pre- en post-discussie. Zelfs tijdens de korte verwerkingstijd was de heer Elsen altijd beschikbaar voor vragen.

Het was duidelijk dat de klanttevredenheid centraal staat. Met dit in het achterhoofd, kan ik Film Redders absoluut aanbevelen. Nogmaals bedankt."

Martin, Duisburg

Zitat-Symbol Ik kan alleen maar zeggen: opnieuw en opnieuw!

"Ook over de tweede bestelling, de eerder genoemde drie rollen film, was ik zeer tevreden wat prijs/prestatie, snelheid en levering betreft".

Willi Vogt, Keulen


Film Redder Service Portaal

Gratis advies
Wij geven u graag advies!
Neem gewoon contact met ons op.


Prijslijst
U vindt onze prijzen in een oogopslag hier.


Pick-up service
Wij halen uw foto's gemakkelijk bij u thuis op.


Bestelformulier
De snelste weg naar uw
gedigitaliseerde foto's.


Sneldienst
Wij digitaliseren foto's -
en in slechts 10 werkdagen!


Cadeaubonnen
De Film Saviour cadeaubon:
een individueel cadeau!


Diensten
Onze service - voor uw
digitalisering.


Vaak gestelde vragen
Heeft u nog vragen? Hier heeft
zeker het juiste
antwoord.


Het licht moet vanuit een hoek van 45 graden op de foto schijnen en deze gelijkmatig raken om reflecties veroorzaakt door het fotograferen te elimineren. Als u kleurzweem in foto's wilt neutraliseren, kunt u uw toevlucht nemen tot handmatige witbalans.

Bovendien moet de foto zo plat mogelijk zijn. Als u foto's hebt die veel kromming vertonen, kunt u ze bijvoorbeeld onder een zwaar boek leggen om ze gladder te maken. Dit proces vergt echter tijd.

Als u een snellere oplossing zoekt, plaats de foto's dan onder een glasplaat wanneer u ze neemt. Dit zal echter niet het beste resultaat opleveren. Dit komt omdat er helaas ongewenste reflecties op de foto's zullen verschijnen; ook een verlies van contrast in de kleuren op de foto's is mogelijk.

Ten slotte slaat u de digitale foto's op als RAW-bestanden. Dit geeft u de gelegenheid om de foto's achteraf te optimaliseren met geschikte bewerkingsprogramma's.

Wij bevelen filmscanners aan die werken met LED's in plaats van halogeenlampen. Dit resulteert niet alleen in een langere levensduur van het toestel, maar de drie verschillende spectra bieden u ook aanzienlijk betere kleurbalansen en contrastmogelijkheden.

Een ander criterium waarop u speciaal moet letten bij het digitaliseren van foto's met een filmscanner is de capaciteit van de filmscanner. Afhankelijk van de hoogte kunnen hele filmstroken in één keer worden gescand.

Zelfs niet-ingelijste dia's kunnen gemakkelijk met een filmscanner worden gescand. Wilt u meer informatie over hoe u dia's en negatieven van thuis uit kunt scannen? Gebruik dan gewoon de service van de corresponderende pagina's op dia' s en negatieven.


Tijdens het scannen van de foto's worden ruwe gegevens van de scanner naar de computer overgebracht. De PC ontvangt ze via een scanprogramma, dat gewoonlijk bij de levering is inbegrepen, en verwerkt ze verder. Aan de noodzakelijke vereisten kan door elke computer worden voldaan; zij zijn niet bijzonder hoog, aangezien uiteindelijk geen afgewerkt beeld voor opslag hoeft te worden overgebracht.

De opslagruimte op de harde schijf van de computer speelt een ondergeschikte rol, aangezien de voor de scan noodzakelijke programma's niet veel opslagruimte vereisen. U moet echter wel letten op het formaat en de grootte waarin de beelden na de scan worden opgeslagen.

Het gecomprimeerde afbeeldingsformaat JPEG bijvoorbeeld verbruikt relatief weinig opslagruimte. Bij TIF-bestanden is de benodigde opslagruimte aanmerkelijk groter. Helaas is het JPEG-formaat niet geschikt voor verdere verwerking van de beelden. Daarom adviseren wij u TIF te gebruiken. Als er niet genoeg geheugen op uw computer is, kunt u dat altijd uitbreiden met een externe harde schijf.

Het is belangrijk dat de kleuren van uw foto's niet worden vervormd. Besteed daarom aandacht aan de kalibratie van uw scherm - met programma's als "Spyder" zult u goede resultaten bereiken.


Digitaliseer foto's: Resolutie en belichtingsbreedte

Resolutie

De belichtingsspeelruimte en de resolutie zijn een van de belangrijkste punten om op te letten bij de aankoop van een scanner. Beide termen worden hieronder toegelicht:

Veel mensen associëren dit woord met beeldschermen, foto's of camera's in het algemeen. Ook scannerfabrikanten maken graag reclame voor hun producten met hoge resoluties. Maar om te beginnen hebben de meeste scanners tegenwoordig voldoende resolutie. De regel is dat alles boven 300 dpi als OK wordt beschouwd.

Blootstellingsbreedte

De belichtingsspeelruimte bepaalt het detail van een foto, d.w.z. hoe de scanner schaduwen en licht het beste weergeeft. Dit is een van de grootste voordelen van analoge negatieven. Zij hebben een zeer hoge belichtingstijd en kunnen daardoor contrasten zeer goed weergeven. Dus als een zwart-witfoto, waarvan bekend is dat hij de grootste belichtingsspeelruimte heeft onder negatieven, wordt verwerkt met een goede scanner, is het resultaat een digitale foto van hoge kwaliteit met veel pixels. De kwaliteitsbeoordeling van een blootstellingsbreedte varieert op een schaal van 0 tot 4 en wordt gemeten in Dmax. Met een Dmax-waarde van 3 zouden kwalitatieve resultaten moeten worden bereikt.

Samenvatting

Aangezien u uw foto's maar één keer scant en u wilt dat ze van goede kwaliteit zijn, moet u ALTIJD op het hoogste kwaliteitsniveau scannen. Bijna alle scanners hebben een snelheid van 28 of 48 bits om de kleurinformatie van de foto op te slaan. Het hangt er bijvoorbeeld van af hoeveel kleurtonen uw scanner kan onderscheiden. Nieuwere scanners hebben een grote voorsprong op oudere scanners, omdat zij nu onderscheid kunnen maken tussen 4000 kleurschakeringen binnen een kleur.

Als u dus meer kleurinformatie wilt voor een "getrouwer" beeld, moet u ook een scanner kopen met een hogere bitsnelheid.

Samengevat betekent dit dat u offers moet brengen in tijd, kosten of kwaliteit. U kunt dit echter gemakkelijk omzeilen met een digitalisering bij Film Rescuers. Bij ons krijgt u beslist de beste waar voor uw geld.


De voorloper van de fotografie was Ibn al-Haitham met de "Camera Obscura" ("Donkere Kamer"), een houten kist. Ibn al-Haitham was een Arabische onderzoeker, wiskundige, opticien en astronoom die leefde rond het jaar 980. Maar de afbeelding die Ibn al-Haitham met het houten kistje kon maken was ondersteboven! Ibn al-Haitham verwonderde zich over dit fenomeen. Zijn hele leven bleef het een mysterie voor hem.

Het was de beroemde Leonardo Da Vinci die uiteindelijk ontdekte waarom de afbeelding ondersteboven werd afgebeeld. Maar zelfs hij vond geen methode om dit verschijnsel in foto's tegen te gaan.

Een gedeeltelijke oplossing werd uiteindelijk bedacht door de Duitse uitvinder Johann Zahn in 1686. Hij bouwde een kleinere versie van de "camera obscura" en integreerde een kleine spiegel die onder een hoek van 45° ten opzichte van de lens stond. De spiegel zorgde ervoor dat het beeld goed werd weergegeven - eindelijk!

Een revolutie: de eerste echte foto's in de geschiedenis van de fotografie

De eerste die erin slaagde echte foto's te maken was de Fransman Joseph Nicéphore Niépce (1765 tot 1833). Hij gebruikte daarvoor met chloor en zilver geverfd papier. Helaas waren de foto's niet lichtbestendig, zodat ze na korte tijd vervaagden. Door de foto's met asfalt te bedekken, slaagde Niépce erin de herkenbaarheid van de beelden aanzienlijk te verlengen. Niépce's eerste foto op deze manier genomen toont het uitzicht vanuit zijn raam in Chalon-sur-Saône. Dit eerste beeld op papier was een sensatie!

De onderwerpen op foto's mochten sindsdien echter niet meer bewegen, omdat de belichtingstijd tot acht uur kon oplopen. Natuurlijk konden mensen en dieren niet op deze manier worden gefotografeerd. Opnieuw kwam een Fransman met een oplossing: de beroemde toneelschilder Louis Jaques Mandé Daguerre (1787 tot 1851). In 1837 slaagde hij er bij toeval in om de belichtingstijd voor foto's te verkorten tot een revolutionaire 20 minuten. Nogal onverwacht: Omdat de weersomstandigheden niet bevorderlijk waren geweest voor een lange belichting, moest Daguerre zijn proces afbreken. Daarom plaatste hij de jodium-zilverplaat in een chemiekast. Toen hij het er later weer uithaalde, was de perfectie bereikt: Er kon een beeld gevormd worden!

Na een reeks onderzoeken ontdekte Louis Daguerre de oorzaak: het was kwik, dat op hetzelfde moment ook in het scheikundelokaal had gelegen. Vanaf dat moment behandelde Daguerre zijn jodium-zilverplaten met kwikdampen. Hij gebruikte ook een zoutoplossing om te voorkomen dat het beeld vervaagt. Het procédé van Daguerre is de geschiedenis ingegaan en draagt de naam "daguerreotypie" ter ere van hem.


Oude en nieuwe fotoformaten

Om u meer informatie over uw foto's te geven, zullen wij u kort de gangbare fotoformaten voorstellen. Als we het over een formaat hebben, bedoelen we altijd het formaat, d.w.z. de verhouding tussen de hoogte en de breedte van een foto. De meeste foto's worden gemaakt met digitale camera's en hebben daarom vaak een formaat van 3:4 als dit niet handmatig is gewijzigd. De beeldverhouding van analoge foto's is 2:3.

Het volgende schema laat zien hoe deze twee formaten zich tot elkaar verhouden:

Onze tip:

Als u foto's maakt met een digitale camera maar de voorkeur geeft aan het klassieke 2:3-formaat, noteer dan reeds bij het nemen van de foto een verlengde rand rond uw onderwerp. Als de foto uiteindelijk opnieuw wordt geformatteerd en randen worden weggesneden - zoals hierboven te zien is - zijn dit hopelijk geen belangrijke elementen voor het motief.

Veel gestelde vragen over foto's

Hoe hoog moet de resolutie van de foto's zijn?

De resolutie van uw foto moet worden gekozen afhankelijk van wat u er later mee wilt doen. Als u uw foto's gewoon digitaal wilt opslaan en ze alleen op uw PC wilt bekijken, zijn resoluties van 300 dpi voldoende. Afhankelijk van uw keuze van digitalisering, kan dit ook worden gegarandeerd door een alternatieve foto.

Als u uw foto's wilt afdrukken, is deze kwaliteit echter niet meer voldoende. De beelden moeten hiervoor echt worden gescand om meer pixels of ook beeldinformatie te digitaliseren voor later afdrukken.

Hoe lang gaan gegevens op CD's en DVD's mee?

Zodra een medium gedigitaliseerd is, kan het zo vaak worden gekopieerd als u wilt, zonder kwaliteitsverlies. Dit biedt prachtige mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het archiveren van uw foto's. Het beste alternatief is archiveren op twee harde schijven. Deze zijn bestand tegen de meeste invloeden van buitenaf. Als uw gegevens op twee harde schijven zijn opgeslagen, moet u deze uit elkaar bewaren, zodat als er een wordt vernietigd, u de andere nog veilig hebt opgeslagen. Om er zeker van te zijn dat de gegevens een aantal jaren meegaan, moet u de gegevensdrager om de 5 jaar controleren.

Andere goede alternatieven zijn lege DVD's. Deze zijn echter gevoeliger voor schade van buitenaf. Als de DVD bijvoorbeeld bekrast is, gaan ook de gegevens verloren. Ook hier moeten de gegevens om de tien jaar worden overgezet op een nieuwe lege DVD. Aangezien deze niet veel kosten, is dit ook financieel gemakkelijk te beheren.

Zijn scans met hoge resolutie afhankelijk van het geheugen?

Als u een foto scant met een kleurdiepte van 24 bits en een resolutie van 4000 dpi, krijgt u een beeldbestand dat ongeveer 60 megabyte opslagruimte inneemt in ongecomprimeerd TIF-formaat. Als u de afbeelding vervolgens opslaat in JPG-formaat, daalt dit tot 5 megabyte. U moet dit echter alleen doen als u de beelden hebt gedigitaliseerd om ze gemakkelijk te kunnen bekijken en conventioneel op te slaan. Als u het beeld later wilt bewerken, moet het niet worden gecomprimeerd, maar opgeslagen met een grootte van 60 megabyte met meer beschikbare beeldinformatie. Maar aangezien zowel 60 megabyte als 5 megabyte een bescheiden opslagcapaciteit is, moet elke computer het aankunnen.

Waarom wordt een JPG bestand kleiner na een meervoudige scan?

Meervoudige scans kunnen alleen worden gemaakt met zeer goede filmscanners en dienen om beeldruis te verminderen. Zelfs als de andere kwaliteit van de scanner zeer goed is, kunnen de kleuren van afzonderlijke pixels vervormd zijn, vooral in donkere delen van het beeld. Op een zwart oppervlak kunnen bijvoorbeeld afzonderlijke rode, groene of gele pixels worden gezien. Meervoudige scans voorkomen zulke onvolkomenheden. Met moderne scanners kunt u kiezen tussen 2 en 16 scans. Als u zo'n meervoudige scan uitvoert, zult u snel merken dat uw JPG-bestand per scan steeds kleiner wordt.

Bijvoorbeeld, een scan met 400 dpi heeft een grootte van 10 megabyte. Als u nu een 2-voudige scan uitvoert, krimpt de bestandsgrootte tot 9,8 megabytes. Dit gebeurt om de volgende reden:
Bij het comprimeren van een JPG worden beeldstructuren die uniform zijn sterk gecomprimeerd. Je kunt het heel eenvoudig zo uitleggen: Als het gebied van een afbeelding 10.000 blauwe pixels bevat, in plaats van 10.000 afzonderlijke pixels, worden het aantal van 10.000 pixels en hun geschatte locatie opgeslagen. Voor afzonderlijke storende pixels is echter een definitie nodig van gebieden die aanvullend worden opgeslagen. Dit resulteert in meer gegevens die moeten worden opgeslagen. Het JPG bestand wordt dus groter. Aangezien een meervoudige scan deze storende pixels verwijdert, worden minder pixels opgeslagen. Het JPG-bestand wordt dus kleiner.

Kleine tip: Als een JPG bestand minder geheugen heeft na een meervoudige scan, is dit een teken dat de meervoudige scan heeft gewerkt, of je het resultaat nu herkent of niet.

Afbeeldingen optimaliseren door beeldbewerking voor of na het scannen?

Wanneer een scanner een film origineel "scant", stuurt hij eerst "ruwe" scangegevens naar de aangesloten PC. Deze worden vervolgens verwerkt met behulp van de bijgeleverde of nieuw geïnstalleerde scansoftware. Hoewel de scansoftware kan worden aangepast afhankelijk van de belichtingsmeting of meervoudige scan, vindt de eigenlijke beeldverwerking plaats na het scanproces. Daarom is een deel van het scanproces ook een beeldverwerkingsproces.

Basis beeldbewerking zoals contrast, helderheid of kleurinstellingen kunnen in de software van de scanner worden ingesteld vóór het scannen of later worden uitgevoerd met een beeldbewerkingsprogramma na het digitaliseren. In de regel kunnen dezelfde resultaten worden bereikt, ongeacht of de verwerking voor of na de scan plaatsvindt.

Als u tijdens het scannen bewerkt, hebt u het voordeel dat u direct na het scannen een voltooide afbeelding ontvangt. Anderzijds, als u na de scan bewerkt, kunt u extra retouches of andere correcties uitvoeren in programma's zoals Photoshop.

Waar kan ik meer leren over fotografie?

In principe zijn fototijdschriften of fotografieforums de beste plaats voor informatie van allerlei aard, over fotografie, camera's, enz. Een gerenommeerd fototijdschrift is Heise.

Op de website van Heise vindt u niet alleen diverse forums met privé-personen die persoonlijk advies geven, maar ook regelmatig artikelen over fotografie, nieuwigheden en andere zaken. Ga maar naar heise.de.